Undvik skador vid löpning

admin Hälsa, Tips, Träning

Löpning är en av de mest utövade tränings- och motionsformerna i Sverige. Varje år sker det dock en hel del löprelaterade skador som skulle kunna ha undvikits på ett eller annat sätt. Här tipsar vi om hur du löptränar på ett säkert sätt.

Rätt skor

Föga förvånande kommer skorna du använder ha en stor betydelse. Att hitta rätt löparskor är dock huvudsakligen endast en fråga om komfort. Har du ett par skor som sitter bekvämt och du kan springa med utan att uppleva några problem har du i stort sett lösningen på problemet.

Rätt underlag

Löpning kan göras på ett antal olika underlag. Många springer just på asfalt, men det är långt från det bästa alternativet för alla. Att springa på ett mjukare underlag kan vara mer skonsamt för dina knän och låta dig träna oftare utan att öka risken för skador eller problem. Grus kan därför vara ett bättre underlag att springa på.

Rätt träningsschema

En vanlig orsak till skador bland löpare är så kallade överbelastningsskador. Och de kan uppstå när man tränar mer än kroppen klarar av. Kroppen måste få en chans att återhämta sig och bygga upp sig igen mellan träningspassen. Tränar man för ofta eller för hårt under en längre tid kommer man snarare bryta ned kroppen än bygga upp styrka och uthållighet.

Vila och återhämtning

Det är viktigt med vila och återhämtning för din kropp. Om du inte låter din kropp få den vila den behöver så hinner den inte återhämta sig mellan dina träningspass. Riskerna för skador ökar och du kommer förr eller senare att skada dig. Se till att du i ditt träningsschema lägger in vilka dagar som är dina vilodagar och följ detta. Det är för din kropps bästa och du kommer att hålla längre om din kropp får den vila och återhämtning den behöver.

You May Also Like..

Träna för bättre hälsa

Att rörelse, motion och en allsidig kost är bra för vår hälsa är inget nytt. Det är något vi lär […]

Få hjälp med problemhud

Om du lider av någon typ av problemhud finns det hjälp att få. Vanliga typer av problemhy är torr hy eller […]

Få den hjälp man behöver hemma

Ibland så kan det vara så att man behöver ett par extra händer hemmavid. Det kan vara så att man […]