Undvik skador vid löpning

Hzax4ZJ0mj Hälsa, Tips, Träning

Löpning är en av de mest utövade tränings- och motionsformerna i Sverige. Varje år sker det dock en hel del löprelaterade skador som skulle kunna ha undvikits på ett eller annat sätt. Här tipsar vi om hur du löptränar på ett säkert sätt.

Rätt skor

Föga förvånande kommer skorna du använder ha en stor betydelse. Att hitta rätt löparskor är dock huvudsakligen endast en fråga om komfort. Har du ett par skor som sitter bekvämt och du kan springa med utan att uppleva några problem har du i stort sett lösningen på problemet.

Rätt underlag

Löpning kan göras på ett antal olika underlag. Många springer just på asfalt, men det är långt från det bästa alternativet för alla. Att springa på ett mjukare underlag kan vara mer skonsamt för dina knän och låta dig träna oftare utan att öka risken för skador eller problem. Grus kan därför vara ett bättre underlag att springa på.

Rätt träningsschema

En vanlig orsak till skador bland löpare är så kallade överbelastningsskador. Och de kan uppstå när man tränar mer än kroppen klarar av. Kroppen måste få en chans att återhämta sig och bygga upp sig igen mellan träningspassen. Tränar man för ofta eller för hårt under en längre tid kommer man snarare bryta ned kroppen än bygga upp styrka och uthållighet.

You May Also Like..

Utrusta hemmet med första hjälpen

Hemmet är den plats där vi spenderar den mesta av vår lediga tid. Det är inte så konstigt att vi […]

För dig som arbetar med fotvård

Ortopedi handlar om alla de ben du har i kroppen och är något de utför på sjukhus eller privata kliniker. Här kallar […]

Träna för bättre hälsa

Att rörelse, motion och en allsidig kost är bra för vår hälsa är inget nytt. Det är något vi lär […]