Träna fotboll rätt – slipp skador

admin Hälsa, Tips, Träning

Fotboll är den populäraste sporten i Sverige, runt en tredjedel av allt idrottsutövande i Sverige är just fotboll. Men sporten kommer inte utan sina risker, såsom alla sporter. Om du eller ditt barn tränar fotboll eller ska börja, gäller det att tänka på en del saker för att undvika de största fallgroparna. 

Riktiga skor på en gång

Ska du träna fotboll behöver du ett par bra dojor ämnade för sporten. Det kommer du inte undan. Du får inte samma grepp på marken med vanliga skor och det är större halkrisk på gräs och grus om du spelar utan fotbollsskor. Skorna har piggar som gräver ned sig i underlaget, mycket bättre när du snabbt behöver skjut ifrån och jaga bollen. Mät gärna foten från häl till stortå innan du söker online, enligt tabellen på hemsidan kan du avläsa vilken storlek du borde ha. Skostorlekar skiljer sig mellan märken.

Muskelskada

Muskelskador är nog en av de vanligaste skadorna för fotbollsspelare. De snabba svängarna, hård sparkarna och intensiva tempot är som bäddat för att sträcka eller dra sönder en muskel. Faktum är att risken finns kvar efter matchen är över. Studier av elitidrotten under femton års tid kommit fram till att risken för muskelskada fortligger även om det har gått fem dagar sedan matchen. Studien framläggs som ett bevis varför elitidrottare ska ha längre pauser mellan matcherna. Ta för vana att planera återhämtningstid mellan hårda träningspass och matcher. Kroppen hamnar i ett skört läge och behöver tid för att återhämta sig.

You May Also Like..

Angående frakturer

När ett ben i kroppen bryts på något sätt kallas detta för en fraktur och ortopeder är de som specialiserat […]

Tips under graviditeten

Alla upplever nog olika typer av graviditeter och det kanske för en del behövs några bra tips på hur man […]

Tips för en lättare graviditet

Hur en graviditet fortskrider är högst individuellt. En del har lätta graviditeter naturligt medan andra blir nästan sängliggandes. Dock finns […]