Tips för en lättare graviditet

admin Hälsa, Rehabilitering, Tips

Hur en graviditet fortskrider är högst individuellt. En del har lätta graviditeter naturligt medan andra blir nästan sängliggandes. Dock finns det generella knep du kan ta till för att förhoppningsvis ta dig igenom de kommande nio månaderna lite lättare. 

Mindre godis och snacks

Det är svårt att hålla sig borta från sötsakerna, vi vet. Som gravid känner du dig mer berättigad än någonsin att få äta lite godis på veckorna och sluka en egen påse med ostkrokar. Men de extra kilo du lägger på dig under graviditeten kommer inte att göra månaderna enklare. Det blir svårare att röra sig, du ökar risken för foglossning och krämpor samt att blodtrycket kan bli högt. Försök att hitta andra livsmedel eller metoder för att stilla sötsuget eller saltbehovet.

Kosttillskott

Du behöver en del extra vitaminer och mineraler under en graviditet. En del läkemedel kan vara receptbelagda och dessa får du av barnmorskan. Men hon kan även tipsa om receptfria kosttillskott som kan vara till hjälp såsom fosfor, järn och magnesium. Dessa kan du köpa hos Graviditetskollen och få direkt i brevlådan. Med rätt näring i kroppen orkar du mer och mår bättre. Även illamående och trötthet kan lätta lite när du äter rätt.

Små och många måltider

Illamående, förstoppning och kräkningar är tyvärr vardag för gravida. Kräkning och illamående brukar gå över efter de första månaderna. För att lindra symptomen hjälper det om du äter något litet direkt när du kliver upp på morgonen. Det brukar hjälpa att äta små mängder flera gånger under dagen så tarmarna har lättare att bearbeta maten. De glatta musklerna i kroppen, de som vi inte kan kontrollera såsom tarmarna, slappnar av under graviditeten och effekten visar sig som förstoppning och halsbränna. Undvik även att dricka kaffe och äta stark mat eftersom det kan förvärra illamåendet eller halsbrännan.

You May Also Like..

Angående frakturer

När ett ben i kroppen bryts på något sätt kallas detta för en fraktur och ortopeder är de som specialiserat […]

Tips under graviditeten

Alla upplever nog olika typer av graviditeter och det kanske för en del behövs några bra tips på hur man […]

Få den vård som behövs

Det är inte alltid som det är fråga om en fysisk skada som behöver få vård. Det kan lika gärna […]