Ortopedi, träning och hälsa

admin Hälsa, Rehabilitering, Sjukdom, Träning

Varmt välkommen till sidan som handlar om både ortopedi, träning, hälsa och vad du kan göra för att din kropps muskler, leder och inre ska må bättre. Vill du lära dig mer om din kropp och vad en ortoped gör har du hittat rätt.

Ordet ortopedi kommer från grekiskans orthios som betyder rak och pedi som betyder barn. Det kommer sig av att från början jobbade ortopeder med barn som hade skolios. I dag kan man säga att en ortoped arbetar med hela kroppen från huvudet och nedåt. Man jobbar dessutom både med barn, ungdomar och äldre. En ortoped har läkarexamen med specialisering inom ortopedisk kirurgi. Orsakerna till att man behöver hjälp av en ortoped kan vara väldigt många. Det är vanligt att man tar hand om idrottsskador, rehabilitering och arbetsskador. Ortopeden utför även kirurgiska ingrepp. Dessutom finns ortopedingenjörer och ortopedtekniker.

Ortopedingenjören har en ingenjörsexamen inom ortopedi och arbetar med hjälpmedel såsom proteser, skor och inlägg. Ortopedtekniker arbetar med att tillverka olika hjälpmedel som är unikt utformade för varje patient. Om du vill veta mer om dessa olika yrken kan du läsa vidare i artikeln som går in djupare på ämnet. Även du som funderar på att utbilda dig inom något av yrkena får du en klarare bild av vad de olika yrkesgrupperna gör, men också vilka utbildningar du kan välja.

Vad kan du göra själv för att hjälpa kroppen?

En ortoped jobbar mycket med just idrottsskador och arbetsskador, och eftersom det är skador som uppkommer efter en tid är det mycket du kan göra själv för att undvika dessa. Det finns många olika sätt att hjälpa kroppen såsom att använda rätt skor, använda speciella underlägg om du står mycket på samma plats och rörelser som du kan göra emellanåt om du har ett jobb som är statiskt, där du gör monotona rörelser hela tiden.

Motion på gott och ont. Motion är livsviktigt men du måste göra det på rätt sätt. Läs mer om vad du ska tänka på både vad gäller kroppen och psyket. Att må bra både på insidan och utsidan är viktigt eftersom de samarbetar och skapar balans.

You May Also Like..

Angående frakturer

När ett ben i kroppen bryts på något sätt kallas detta för en fraktur och ortopeder är de som specialiserat […]

Tips för en lättare graviditet

Hur en graviditet fortskrider är högst individuellt. En del har lätta graviditeter naturligt medan andra blir nästan sängliggandes. Dock finns […]

Få den vård som behövs

Det är inte alltid som det är fråga om en fysisk skada som behöver få vård. Det kan lika gärna […]